2021 Ehliyet Sınav Ücreti Ve Ehliyet Fiyatları Trafiğe çıkmak için ehliyet almak isteyen sürücü adayları 2021 ehliyet sınav ücreti ve ehliyet fiyatlarını araştırıyor. 2021 yılında ehliyet fiyatları, sürücü belgesi harç ve sınav ücretleri için içeriğimize göz atabilirsiniz.
Sürücü belgesi veya ehliyet karayolunda motorlu veya motorsuz taşıtların kişiler tarafından kullanabilmesine olanak sağlayan resmi belgedir. Ehliyet olmadan araç kullanılması yasaktır. Aksi taktirde yaptırım uygulanır. Ehliyet fiyatları yıllara göre değişiklik gösterir. Kimlik işlevi görebilen ehliyetler sınıflarına göre ayrılır. Sürücü belgeleri 16 kategoride sınıflandırılmıştır. Günümüzde kullanılan otomobiller için B sınıfı ehliyet geçerlidir. Ehliyet alınabilmesi sürücü kursuna gidilerek belge alınmalıdır.
Ehliyet kişilerin araba kullanmasına olanak sağlayan resmi belgedir. Kimlik işlevi de gören sürücü belgesi almak için yaş sınırı bulunur. Günümüzde en çok B sınıfı ehliyet alınmaktadır. Ehliyetler M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı sürücü belgesi olmak üzere 16 farklı kategoride sınıflandırılmıştır. Ehliyet alabilmek için öncelikle sürücü kursuna yazılmalıdır. Gerekli sınavların geçilmesi halinde kişiye ehliyet alma hakkı doğar. Sınava girmeden önce ehliyet sınav ücreti yatırılır. Ehliyet hakkının doğması durumunda ehliyet harç ücreti ödenir. Bu ücretler yıllara ve sınıflarına göre değişiklik gösterir.
2021 EHLİYET SINAV ÜCRETİ VE EHLİYET FİYATLARI
Ehliyet sınav ücretleri ve ehliyet fiyatları her yıl değişkenlik göstermektedir. Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının 2021'de ödemesi gereken ücretler şu şekilde;
Yazılı sınav ücreti: 100 TL
Direksiyon sınavı ücreti: 130 TL
Sürücü belgesi kart ücreti: 225 TL
A, A1, A2 ve F sınıfı sürücü belgeleri harç ücreti: 272 TL
B sınıfı sürücü belgesi harç ücreti: 820,10 TL
C, CE, D ve G sınıfı sürücü belgeleri harç ücreti: 1.368,40 TL
EHLİYET SINAV ÜCRETİ KAÇ KERE ÖDENEBİLİR?
Bir kişinin ehliyet sınavına katılma hakkı 4 ile sınırlıdır. Bu nedenle sınavlardan herhangi birinden 4 kere geçemeyen kişiler, ehliyet alamazlar. Kısacası bir sürücü adayı en fazla 4 kere sınav ücreti ödeyebilir. Bu ücretler her sınav için tek tek alınır. Eğer bir aday 4 kere ehliyet sınavında başarısız olursa 45 gün içerisinde dilekçe ile Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne başvurması gerekir. Böylece 4 sınav hakkı daha kazanılabilir.
EHLİYET SINAV ÜCRETİ HANGİ BANKAYA YATIRILIR?
Ehliyet harcı ve değerli kağıt bedelinin yatırılacağı bankalar;
AKBANK
AKTİFBANK
ING BANK
ŞEKERBANK
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI
T.C. ZİRAAT BANKASI
TÜRK EKONOMİ BANKASI
GARANTİ BANKASI
DENİZBANK
PTT BANK
MEB EHLİYET SINAV SONUÇLARI
Sınava katılan aday TC kimlik numarasını ve güvenlik kodunu yazdıktan sonra sonuç bilgisine ulaşabiliyor. 70 ve üzeri alan adaylar başarılı olarak kabul ediliyor. Yani 50 soru içerisinden 35 tanesini doğru yapanlar sınavı geçmiş oluyorlar. 35 doğrunun altında olanlar ise bir kez daha sınava girmek durumunda kalıyorlar.
SONUÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ