Direksiyon Sınavında Puanlama Nasıl Olur? Teorik eğitim sürecini başarılı bir şekilde tamamlayan ve sınavdan 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavına girecek sürücü adayları sınav sırasında değerlendirilecek hususları ve puanlamaları merak ediyor. İşte direksiyon sınavı puanlamaları ve kötü puanlar
DİREKSİYON SINAVI PUANLAMASI
DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
-Koltuk ve ayna ayarlarını yap. Emniyet kemerini tak
-Vites kolunu boşa al. Kontak anahtarını çevirerek aracını çalıştır.
-Debriyaj pedalına basarak vitesi Bir'e al
-Aracın kalkış yönüne doğru sinyalini ver.ve El frenini indir.
-Hareket edecek olan aracının debriyajını yavaş yavaş gevşeterek hafif gaz vererek kalk.
-Gaz pedalına bas, araç devrini aldıktan sonra debriyaj pedalına basarak vites kolunu ikiye al.
-U dönüşü yapmak için gazı kes vites kolunu bire al dönüş yapacağın yöne doğru sinyalini ver, orta dikiz aynandan aracının arkasına bak yol müsait ise dönüşünü yap.
-U dönüşü bitiminde direksiyon hakimiyetini bozmadan yolun sağ şeridini takip et.
-Aracı (sağa) yanaştırırken sağ sinyalini ver.
-Duruşlar (Park) için debriyaja bas geri görme aynasına bak müsaitse frene bas.
-Aracı terk etmeden önce vites kolunu boşa al emniyet kemerini çıkar ve El frenini çek.
-Aracı terk ederken vitesi 1 e alın.
-Araçtan inerken sol aynayla arkanı mutlaka kontrol ederek çık
GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN ÖNERİLER
-Koltuğu, elinizi uzattığınızda bileğiniz direksiyonun en üst kısmına uzanacak konuma ayarlayın ve simetrik olarak, saat 3 ve 9 konumlarında tutun.
-Aracı hareket ettirmeden ve durdurmadan önce her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edin.
-Araç kullanırken sürekli dikkatli olun ve genellikle sağ tarafa dikilmiş olan trafik işaretlerini asla gözden kaçırmayın!
-Trafik işaret levhalarındaki hız sınırlarının müsaade edilen maksimum hızlar olduğu unutulmamalı.
-Yokuşları, çıkabileceğinizi tahmin ettiğiniz vitesle inin. Yokuş aşağı inişlerde asla vitesi boşa almayın.
-Şehirlerarası yollarda başka araçlara çok yaklaşmazsanız, onların yapacağı kazalara karışmamış olursunuz.
-Aynalarınıza sık sık göz atın.
-Hız yapanları yavaşlatmaya da çalışmayın
-Kısa süreli de olsa, aracınızı terk ederken güvenceye alın.
-Yaklaşan farlara fazla bakmayın. Bakışınızı yolun sağ kenarına yoğunlaştırın.
-Geçişler dışında sol şeridi boşaltın.
-Uykulu iken araç kullanmayın
-Gözleriniz bir noktada sabit kalıyorsa bu tehlike işaretidir.
-Direksiyon sınavında nelere dikkat edilmesi gerektiği, hangi hatanızın kaç puana mal olduğu, aşağıdaki tabloda verilmiştir.
DİREKSİYON KURSU VE SINAVLARI
Yazımızın öncesinde de bahsettiğimiz gibi, direksiyon sınavlarına eğitim süreçlerinin sonrasında girebilirsiniz.
Direksiyon dersleri kayıtlı olduğunuz kurs tarafından verilir. Minimum 2 saati trafiğe çıkmadan, araç içerisinde, aracı tanıma ve kavrama olarak verilir. Eğitmenin sürücü adayını yeterli gördüğü durumda ise eğitim trafikte devam eder. Direksiyon eğitimi trafik akışında verilir. Ehliyet tipine göre gece sürüşünde eğitim verilmesi gereken durumlarda eğitmen tarafından sürücüye gece sürüş eğitimi de verilir. Gece sürüş eğitimi minimum 2 ders saati kadar olmalıdır.
Direksiyon eğitimleri tamamlandıktan sonra sınava girebilirsiniz. Direksiyon sınavlarına katılım hakkının teorik sınavı geçerek elde ediyorsunuz ve sınav tarihleri de 2021 yılı için milli eğitim bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Sınava bir kez girdikten sonra geçemezseniz buna üzülmeyin direksiyon sınavını geçebilmek için toplamda 4 adet sınava girme hakkınız var. Tabi ki girdiğiniz her sınav için yeniden ücret ödemelisiniz. Bu ücret 130 TL’dir. Eğer 4 sınavda da başarısız olur, ya da sınavlara mazeretsiz bir şekilde girmezseniz o zaman direksiyon sınavına girme hakkınız kaybolur ve yeniden kursa yazılarak teorik ve direksiyon derslerini almanız, aynı şekilde teorik ve direksiyon sınavlarına yeniden girmeniz gerekir.
DİREKSİYON SINAV TARİHLERİ 2021
2021 yılı direksiyon sınav tarihleri teorik sınavlar gibi merkezi olarak yapılmaz. Bu sınavların tarihleri bölgeden bölgeye değişir ve her bölge kendine uygun tarihleri belirler. Sınav tarihiniz için en doğru bilgiyi kayıtlı olduğunuz kurstan alabileceksiniz. Bununla birlikte Ocak ayında;
9 10 Ocak 2021
16 17 Ocak 2021
30 31 Ocak 2021 tarihlerinde direksiyon sınavları yapılacaktır. Sizin Kayıtlı olduğunuz kurs Ocak ayı içerisindeki sınavınızın bu 3 tarihten birinde olacağını söyleyebilir. Direksiyon sınavları genellikle teorik sınavlarından 12 13 gün sonra yapılmaktadır. Şubat ayındaki direksiyon sınav tarihleri ise;
6 7 Şubat 2021
20 21 Şubat 2021
DİREKSİYON SINAV ÜCRETLERİ
Direksiyon sınavı ücretleri 130 TL’dir. Bu ücreti gireceğiniz her direksiyon sınavı için ödersiniz ve ücreti Ziraat Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası gibi bankalara yatırabilirsiniz. Bazı kurslar direksiyon sınavı ücretlerini sizden aldıkları ücretlerle kendileri yatırıyor. Bu yüzden kursunuzla görüşmeden direksiyon sınavı ücretini bankaya yatırmamanızı tavsiye ederiz. Eğer direksiyon sınavını geçemezseniz 130 TL’ye ek olarak bir de direksiyon telafi eğitim ücretini ödemeniz gerekir çünkü kaldığınız her sınav için kursunuz size telafi dersleri verecektir. Bu derslerin sayısı her kursun kendi bünyesinde belirlenmekte olup ortalama 2 ya da 3 saattir. Direksiyon telafi eğitim ücretleri de kurslar tarafından belirlenmektedir ve 2021 yılı için ortalama 500 ya da 700 TL ders ücretini kursunuza ödemeniz gerekir.
Ehliyet Yazılı Sınavı Tarihleri Direksiyon Sınavı Tarihleri
07 Şubat 2021 Sınavı
Son başvuru : 10 Ocak 2021
23 – 24 Şubat 2021
18 Nisan 2021 Sınavı
Son başvuru : 10 Mart 2021
4 – 5 Mayıs 2021
08 Ağustos 2021 Sınavı
Son başvuru : 10 Temmuz 2021
17 – 18 Ağustos 2021
17 Ekim 2021 Sınavı
Son başvuru : 10 Eylül 2021
2 – 3 Kasım 2021
19 Aralık 2021 Sınavı
Son başvuru : 10 Kasım 2021
4-5 Ocak 2022