Ehliyet İptali Nasıl Olur? Ehliyet İptali Hangi Durumlarda Olur? Sürücülerin canını yakan ehliyet iptalleri neden olur? Hangi durumlarda ehliyet iptal edilir? En sık görülen ehliyet iptal nedenleri nelerdir? Hangi sürücülerin ehliyeti iptal edilir? Detaylar haberimizde...
HANGİ DURUMLARDA EHLİYETE EL KONULUR?
Hangi durumlarda ehliyete el konulur? İşte madde madde ehliyete el konulma sebepleri:
1.Ölüme sebebiyet veren kazaya karışmış olmak
2. 100 ceza puanına ulaşmak
3.Hız sınırının aşılması
4. Stajyer sürücü olarak kural ihlali yapmak
5. Ehliyetin geçerlilik süresinin dolması
6. Sağlık durumunun bozulması
7.Uyuşturucu kullanmış olmak
8. Alkollü araç kullanmak
ADAY (STAJYER) SÜRÜCÜ EHLİYET İPTAL NEDENLERİ
1- Aday sürücüler iki yıl içerisinde 75 ceza puanını tâbidir. Aday sürücülerin 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurmaları halinde; aday sürücülerin, yani stajyer sürücülerin ehliyetleri daimi olarak iptal edilir.
2- Aday sürücüler ölümlü trafik kazalarına karışıp; trafik kazasında asli kusurlu olarak bulunursa; aday sürücünün yani stajyer sürücülerin ehliyetleri daimi olarak iptal olur.
3- Aday sürücülerin; yine iki (2) yıl içerisinde 3 defa kırmızı ışık ihlali (KTK madde 47/1-B) yapmaları halinde; ehliyetleri daimi olarak iptal edilir.
4- Aday sürücüler; 2 yıl içerisinde 3 defa hız ihlali (KTK madde 51/2-A, 51/2-B ve 51/2-C ) yapmaları durumunda ehliyetleri yine daimi olarak iptal edilir.
5- Aday sürücüler; 2 yıl içerisinde 3 defa yayalara yol vermemekten ( KTK Madde 53/2-A, 74/A ve 74/-B ) trafik cezası yemeleri halinde ehliyetleri daimi olarak iptal edilir.
6- Aday sürücüler 2 yıl içerisinde 3 defa dönüş kurallarına riayet etmemekten ( KTK madde 53/1-A, 53/1-B,53/1-C, 53/1-D, 53/2-A, 53/2-B, 53/2-C ) trafik cezası yemeleri halinde ehliyetleri daimi olarak iptal edilir.
7- Aday sürücüler; iki (2) yıl içerisinde, üç kez geçiş üstünlüğü olan kavşaklarda; geçiş önceliği olan; gerek kamu, gerekse sivil araçlara yol vermemekten trafik cezası yemeleri halinde; aday sürücülerin ehliyetleri daimi olarak iptal edilir.
8- Aday sürücüler; yani stajyer sürücüler; Trafikte araç kullanırken araç sınıfına bakılmaksızın 20 promil alkolün üzerinde; en az 21 promil ve 21 promil alkolün üzerinde; alkollü olmaları durumunda ehliyetleri Daimi olarak iptal edilir.
( Aday sürücünün kullanmış olduğu araç; otomobil sınıfı bir araç ise ve 50 promil ve altında alkollü ise; sadece ehliyeti daimi olarak iptal edilir. Alkollü araç kullanmaktan trafik cezası uygulanmaz.)
9- Aday sürücüler Trafikte araç kullanırken 2 yıl içerisinde 3 defa emniyet kemeri takmamaktan ( KTK madde 78/1-A) trafik cezası yemeleri halinde aday sürücülerin; yani stajyer sürücülerin ehliyetleri daimi olarak iptal edilir.
10- Motosiklet süren aday sürücüleri; 2 yıl içerisinde 3 defa kask takmamaktan ( KTK 78/1-B) trafik cezası yememeleri halinde ehliyetleri daimi olarak iptal edilir.
ADAY OLMAYAN SÜRÜCÜLERİN EHLİYET İPTAL NEDENLERİ
Trafikte araç kullanan aday olmayan sürücülerin ehliyet iptal nedenleri ise şunlardır. Bu nedenler; daimi iptal ve geçici iptal olmak üzere iki kısma ayrılmıştır.
Daimi İptal Nedenleri
1- Trafik kazalarında asli kusurlu olarak ölüme sebebiyet vermekten birden fazla kez trafik kazası yapan aday olmayan sürücünün ehliyetini mahkeme iptal edebilir.
2- Görevli trafik zabıtası tarafından ehliyet iptali istenen ve sağlık kuruluşuna sevk edilen araç sürücüsü; sağlık kuruluşundan sürücü olur Raporu alamazsa ehliyeti Daimi olarak iptal edilir.
3- Geçirmiş olduğu kaza, hastalık gibi nedenlerle büyük oranlarda uvuz kaybı yaşayan, Örneğin İki elini yitiren, İki gözünü kaybeden kişilerin ehliyetleri de Daimi olarak iptal edilir.
4- Bir (1) yıl içerisinde 3 defa 100 ceza puanını dolduran araç sürücüsünün ehliyeti mahkemeye sevk edilir ve büyük ihtimalle hakim bu ehliyeti iptal eder.
GEÇİCİ İPTAL NEDENLERİ
1-Bir yıl içerisinde 100 ceza puanını dolduran aday olmayan sürücülerin ehliyeti geçici olarak 2 aylığına iptal edilir.
2- Trafikte araç kullanan ve yasal alkol limitlerinin üzerinde alkollü olarak araç kullanan araç sürücülerinin ehliyeti daha önceki alkol kullanma durumlarına göre 6 ay 2 yıl veya 5 yıl süreler aralığında geçici iptal edilir.
3- Görevli trafik zabıtasının alkol muayene isteğini reddeden araç sürücüsünün ehliyeti; 2 yıllığına geçici olarak iptal edilir.
4- 1 yıl içerinde 5 defa 51/2C radar cezası yemeniz halinde ehliyetiniz 1 yıl geçici iptal olur.
5- 1 yıl içerinde 5 defa 51/2-B radar cezası yemeniz halinde ehliyetiniz 1 yıl geçici iptal olur.
6- Bir yıl içerisinde 3. defa 47/1-B ( kırmızı ışık ihlali) cezası yemeniz halinde ehliyetiniz 30 gün iptal olur.
7- Bir yıl içerisinde 6. defa 47/1-B ( kırmızı ışık ihlali) cezası yemeniz halinde ehliyetiniz 45 gün iptal olur.
8- Bir yıl içerisinde 9 veya daha fazla kez 47/1-B ( kırmızı ışık ihlali) cezası yemeniz halinde ehliyetiniz 60 gün iptal olur.
9- Uyuşturucu madde alarak araç kullanma durumunda sürücünün ehliyeti 5 yıl iptal olur.
Yasal Alkol Limitleri:
Otomobil: 50 promil ( En az 51 Promil Ceza)
Aday Sürücüler otomobil dahi sürseler 20 promile tabidir.
Otomobil Harici: 20 Promil ( En az 21 Promil Ceza )
EHLİYET NASIL GERİ ALINIR?
El konulan ehliyeti geri alma adımları şu şekilde mümkün olabilir:
-İlk olarak ehliyetin geri alınmasının haksız olduğunu düşünüyorsanız bu duruma itiraz edebilirsiniz. İtiraz sonucunuza olumlu şekilde dönüş yapılırsa, ehliyetinizi geriye alabilirsiniz.
-Ehliyeti geri almak için bir diğer yol da ceza süresinin doldurulmasıdır. Ehliyetinize 6 ay süre zarfında el konulduysa, bu ceza süresinin dolmasından sonra ehliyetinizi geriye alabilirsiniz.
-Bütün bunların yanında, kişi adına tüm cezaların kapatılmış olması gerekir. Bu nedenle ehliyeti kaybetmenize neden olan trafik cezalarının ödenmesi ve “Trafik Cezası Borcu Yoktur” kağıdı alınması gerekmektedir. Bu kağıdı çıkartmak için vergi dairelerine başvurabilirsiniz.
-Aynı zamanda, 2. kez aynı ihlalin gerçekleştiği alkollü araç kullanma, 100 ceza puanının doldurulması gibi durumlarda da kişinin psikoteknik değerlendirme raporu alması gerekir. Bu rapor olmadan ehliyet geri alınamaz.
-Uyuşturucu kullanımı nedeniyle ehliyetine el konan sürücülerde, ceza süresi dolduktan sonra resmi sağlık kurumlarından tekrar sürücü olmasına sakınca bulunmadığına dair belge alması gerekmektedir.
-Son olarak sürücü belgesi, kişinin kendisi dışında birisi alacaksa o kişiye mutlaka noter tarafından “sürücü belgemi almaya yetkilidir” yazan vekalet verilmesi gerekmektedir.