Ehliyet Kayıp Ve Çalıntı Durumunda Ne Yapılmalı? | Samsun Sürücü Kursu | Samsun Psikoteknik 

Ehliyet Kayıp Ve Çalıntı Durumunda Ne Yapılmalı?


2021-09-27 / Samsun Sürücü Kursu


Ehliyet Kayıp Ve Çalıntı Durumunda Ne Yapılmalı? Ehliyetini kaybeden ya da çaldıran vatandaşlar, ehliyet kayıp ve çalıntı durumunda ne yapılacağını merak ediyor. İşte detaylar

Ehliyet çalınması, kaybolması durumlarında resmi gazeteye ilan verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu karar, kişinin inisiyatifindedir. Kişi, sürücü belgesini kaybederse veya belgesi çalınırsa hiç vakit kaybetmeden yeni sürücü belgesi çıkarmak için harekete geçmelidir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veya ALO 199 hattından randevu alındıktan sonra gerekli belgelerle randevuya gidilmelidir. Bu işlemlerin ardından yeni sürücü belgesinin kişinin eline geçmesi yaklaşık 10 gün sürmektedir. Bu süreçte ise geçici sürücü belgesi kullanılmaktadır.

Sürücü belgesi çalınmasında ya da kaybolmasında ödenmesi gereken bir ceza tutarı eskiden var olmasına rağmen, günümüzde bulunmamaktadır. Yalnızca yeni ehliyet çıkarıldığı için belli bir ücret ödenmektedir. Bu ücret ise kaybolan veya çalınan ehliyetin eski tip, yeni tip olmasına göre değişiklik göstermektedir.

KAYIP EHLİYET VE ÇALINTI EHLİYET NASIL ÇIKARILIR?

Sürücü belgesi çalınması veyahut kaybedilmesi gibi hallerde sürücünün yeni sürücü belgesi alabilmesi için Nüfus Müdürlüklerinden randevu alması gerekmektedir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden ya da ALO 199 hattından sürücü belgesi için randevu alınabilmektedir. Randevu alınmasının ve gerekli belgelerin götürülmesinin ardından Nüfus Müdürlüğü, sürücüye 15 gün süreli geçici sürücü belgesi vermektedir. Sürücünün yeni sürücü belgesi ise yaklaşık 10 günde adresine ulaşmaktadır. Sürücü belgesinin kaybedilmesinin, çalınmasının bir cezası bulunmamaktadır. Bu nedenle ehliyet kaybedildiği için veyahut çalındığı için değil, yeni ehliyet çıkarıldığı için ücret ödemesi yapılmaktadır.

KAYIP EHLİYET İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Sürücü belgesinin kaybolması durumunda yeniden çıkartılabilmesi için gereken belirli evraklar bulunmaktadır. Sözü geçen evraklar sıralandığı gibidir:

Sürücünün biyometrik fotoğrafı
Sürücü olur sağlık raporu
Sürücüye ait kan grubu kartı (kan grubu bilinmediği takdirde gereklidir)
Sürücünün nüfus cüzdanı, pasaportu veyahut iş kimliği
Sürücü belgesinin yeniden alınması adına yazılmış dilekçe
Yeni sürücü belgesi için yapılan ödemeye ait belge (anlaşmalı bankalara gidilerek ödeme yapılmalıdır, internet üzerinden ödeme yapmak da mümkündür)

Eski tip ve yeni tip olmak üzere iki tip sürücü belgesi bulunmaktadır. Yeni tip ehliyetler 01.01.2016 tarihi itibariyle sürücü belgesi alan kişilere verilmeye başlanmıştır. Eski tip ehliyet veyahut yeni tip sürücü belgesi kaybedilmesi durumunda ödenecek ücretler tablodaki gibidir:

ÖDENMESİ GEREKEN ÜCRET

Yeni Tip Sürücü Belgesi

Değerli Kâğıt Bedeli 225 TL
Polis Vakfı Hizmet Bedeli 45 TL
Toplam 270 TL

Eski Tip Sürücü Belgesi

Değerli Kâğıt Bedeli 13 TL
Polis Vakfı Hizmet Bedeli 2 TL
Toplam 15 TL

Yani eski tip sürücü belgesi kaybedildiği durumda yenisini çıkartma işlemi için toplamda 270 TL, eski tip sürücü belgesi kaybedildiği durumda yenisini çıkartma işlemi için toplamda 15 TL ödeme yapılması gerekmektedir.

KAYIP VE ÇALINTI EHLİYET RANDEVU İŞLEMLERİ

Sürücü belgesi kaybedildiğinde veyahut çalındığında Nüfus Müdürlüğünde yapılması gereken işlemler için öncesinden randevu alınması gerekmektedir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden ve ALO 199 telefon hattından sürücü belgesi için randevu alınabilmesi mümkündür. Randevunun alınmasından ve gerekli işlemlerin yapılmasının ardından yeni sürücü belgesinin adrese ulaşmasının beklenmesi gerekmektedir. Bu süre yaklaşık 10 gündür.

 
Samsun İlkadım Canik Sürücü Kursu 2023© | Tüm Hakları Saklıdır.
Desing: Ozy Web Ajans
HEMEN ARA RANDEVU AL