Ehliyet Nasıl Alınır 2021? Ehliyet Almak İçin İstenen Belgeler Ehliyet almak isteyenler 'Ehliyet Nasıl Alınır' sorusuna yanıt arıyor. Teorik ve pratik sınavlarda başarılı olan adaylar trafiğe çıkmaya hak kazanıyor. İşte ehliyet kursu, ehliyet sınavları, ehliyet almak için istenen belge ve evraklar, ehliyet alma süreçlerine ile ilgili tüm detaylı bilgiler
Araba kullanmak isteyenler ehliyet almanın yollarını arıyor. Bu süreçlere ilişkin adayların pekçok kafa karışıklığı bulunuyor. adaylar, ehliyet kursu, ehliyet sınavları, ehliyet almak için istenen belge ve evraklar, ehliyet alma işlemleri hakkında birçok konuyu merak ediyor. Bu haberimizde bu sorulara yanıt vererek, ehliyet alma sürecinde dikkat edilmesi gereken süreçler hakkında adayları bilgilendireceğiz.
2021 yılında ehliyet almak isteyen adayların M, A1 ve B1 sınıfı motosiklet ehliyeti için 16 yaş, A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyetler için 18, A sınıfı ehliyetler için 20 yaş; gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosiklet ehliyeti için 21 yaş, C, CE, D1 ve D1E sınıfı ehliyetler için 21 yaş, D ve DE sınıfı ehliyetler için 24 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Bu şartları karşılayan adayların ilk adımı ehliyet kursuna başvurmak oluyor.
Hangi sınıf ait olursa olsun sürücü belgesi almak isteyen kursiyerlerde en az ilkokul mezunu şartı aranmaktadır.
EHLİYET KURSUNA BAŞVURMAK İÇİN GEREKEN BELGELER
Ehliyet Başvurusu İçin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarından İstenen Evraklar;
Ehliyet Almak İçin Gerekli Evraklar:
-T.C. kimlik numarasını gösteren belge aslı ve fotokopisi (nüfus cüzdanı, kimlik, pasaport veya avukatlık kimliği)
-Diploma veya diploma yerine geçecek belgenin aslı ve fotokopisi (Öğrenim durumunu gösteren belgenin aslı, ehliyet için başvuru yapılan kurs müdürlüğünde onaylı örneği hazırlanacağı için gereklidir. )
-Uzman veya pratisyen tabip tarafından verilen sağlık raporu(Sağlık raporu için herhangi bir şekilde tam teşekküllü hastaneye gitmenize gerek yoktur. Heyet raporu vb. şekilde detaylı bir belgede sizden istenmemekle birlikte muhitinizde bulunan aile hekiminizden ücretsiz olarak verilen “sürücü olur” onayının yer aldığı sağlık raporunu almak yeterlidir.)
-Ehliyet almasına engel teşkil edecek sabıka kaydının bulunmadığına dair evrak (Motorlu taşıtlar sürücü kurslarına kayıt yaptıracak olan adaylar sürücü belgesi almasına engel teşkil edecek herhangi bir sabıka kağıdının bulunmadığına dair yazılı beyanname vermeleri gerekmektedir. Adli sicil kaydı kâğıdı olarak da bilinen evrak yeterli olup bağlı bulundukları il ve ilçe merkezlerindeki adliyelerden alındığı gibi ayrıca e-devlet üzerinden de adli sicil kaydı rahatlıkla alınabilir.)
-Mevcut sürücü belgesi dışında sertifika alacak kursiyerler sahip oldukları sürücü belgesinin fotokopisi
-Kursiyerler arasında 18 yaşını doldurmamış olanlar veli/vasi muvafakat namesi
-Son altı ay içerisinde çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf (Kursiyerlerden talep edilen fotoğrafların biyometrik olması önemli olup sürücü belgesi almaya hak kazanan adaylar hem başvuru işlemlerinde hem de yeni ehliyetlerin sahip olduğu teknoloji itibariyle bu fotoğraf çeşidi sürücü belgelerinde kullanılmaktadır. )
-Yabancı Uyruklu Kursiyerlerden Talep Edilen Evraklar;
-Yabancı uyruklu vatandaşlardan istenen evraklara ek olarak pasaportlarının noter tasdikli Türkçe tercüme edilmiş hali, ülkemizde altı aydan fazla kalacağına dair göstereceği ikametgah izni veya öğrenci olduğuna dair öğrenim vizesi belgesidir.
-Motorlu taşıt kullanmak isteyen vatandaşlarımız her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenli olarak yapılan ehliyet sınavında başarılı olmak suretiyle sürücü belgesine sahip olabilirler.
-Bakanlık tarafından yapılan Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavında ilk yardım, trafik adabı, araç tekniği ve trafik bilgisi derslerinden yöneltilen sorulara doğru cevap vermek suretiyle en az 70 tam puan almaları gerekmektedir. Sınavda başarılı olan kursiyerler ehliyet almaya hak kazanmaktadırlar.